Nincs engedélyezve a javascript.
Adomás históriák és álmok

Adomás históriák és álmok

Az Adomás históriák... alakjai között van órás, borbély, kocsmáros, kapzsi orvos, tanár, író, fondorlatos festőművész, gügye politikus, esendő ügyvéd s néhány ismert államférfi. Az adomabeli figurák némelyike adatközlőként is szerepel (Zilahy Lajos, Lázár Ervin, Benes József).

Miben különbözik ez a könyv sok más anekdotagyűjteménytől? Ebben is található a műfaji ismérveknek megfelelő néhány mintadarab, de Vice Károly a vicckurtaságú adomaterjedelmet gyakran kitágítja. Az írásoknak nagyjából a fele tekinthető valódi adomának, míg a többi a humoreszk, a novella és a tárca elegye. A történeteknek nemcsak a vége "durranik", hanem belső poének is színezik a szöveget, lendületes elbeszélői iram köti le az olvasót.

A szerző mellőzi a tudós gyűjtők nyelvi pedantériáját, de még ténybeli hitelességre sem törekszik: ő vérbeli elbeszélőként szépprózai műalkotásokat költ. A legtöbb írásból kirí az ártó hatalommal szembeni megvetés, fölényes gúny, dacos engedetlenség, mintegy beteljesítve a politikai viccekéhez hasonló küldetést. Több sztori esszészerű bevezetője - bő egy évszázadon átnyargalva a boldog békeidőktől napjainkig - élénken idézi meg a tárgyalt kort.

"Vicei Károly kötete egyfelől helytörténeti gyűjtemény, másfelől remekül megírt portrésorozat (...) olykor ki-kipillantva az anyaországi kollégákra is. Egy-két írása (...) nemcsak Magyarországon mutat túl, hanem az európai történelem is bennük rejlik." (Szalay Károly recenziójából)

(Nincs értékelés)
2 200 Ft
Keménytáblás
Szállítás:
1-7 munkanap
Készleten
Utolsó darab!
Tetszik